Kampanj ska stoppa den marina nedskräpningen

1:28 min

Nu ska den marina nedskräpningen stoppas, det vill i alla fall organisationen "Håll Sverige Rent" som har dragit igång kampanjen Kusträddarna. Tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten vill de genom den här kampanjen engagera Sverige för att stoppa nedskräpningen.

För artisten Pernilla Andersson var det en självklarhet att engagera sig.

– Om du går tillräckligt många gånger på en strand och du kommer hem med bara skräp i händerna, då blir man irriterad, säger Pernilla Andersson.

I mitten av april kommer "Håll Sverige Rent" att vara ute på tolv utvalda stränder i Sverige och dela ut så kallade strandstädarkit till alla deltagare.

Kusträddarna, som deltagarna kallas, kommer att dokumentera skräpet genom att ta bilder för att sedan skapa ett virtuellt skräpberg.

Och genom det här virtuella skräpberget hoppas organisationen på att kunna sprida frågan och skapa diskussion kring den marina nedskräpningen.

Pernilla Andersson hoppas nu på att kunna sprida kunskapen till så många som möjligt.

– Man kan inte rädda världen ensam, men man kan göra något litet. Det jag hoppas på är att mobilisera människor att gå ut och plocka upp skräpet, säger Pernilla Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista