Charterstrejk idag

En flygstrejk mot flera av charterbolagens flygbolag bryter ut idag klockan 11. Fackförbundet Unionen nobbade medlarnas bud. De strejkvarslade flygföretagen är Tuifly, Novair och Primera Air.

De tre drabbade charterbolagen är Apollo, Fritidsresor och Solresor, som använder de flygbolag som är uttagna i strejk. Men charterarrangörerna har försökt lugna sina resenärer med att de har andra flygbolag att sätta in i fall det blir strejk.

Medlarna har inte lagt något bud eftersom de anser att facket och arbetsgivarna står för långt ifrån varandra för att komma överens om arbetstiderna. Unionen vill att arbetstiden för kabinpersonalen sänks till maximalt 42 timmar per vecka.

– Vi har tvingats till att varsla om konflikt. Diskussionerna om rimliga arbetsvillkor har pågått sedan september förra året men det har inte lett till något resultat. En 60 timmars arbetsvecka är inte rimligt och ger ingen möjlighet för återhämtning, säger Unionens presschef Louise Gerdemo Holmgren.

– Det finns väldigt mycket regler och kollektivavtal vad gäller flygbranschen. Det blir för många bestämmelser. En anställd jobbar 25 till 30 timmar per vecka fast den är heltidsanställd, säger Elisabeth Holming-Schiller, förhandlingschef på Svenska Flygbranschen.

På grund av att flygresorna sker mellan allt från Visby till Thailand är det orimligt att lägga in regler om max antal timmars arbetstid per vecka, menar hon.

– Det är upp till företagen att diskutera med de anställda om hur arbetstiderna ska se ut, säger Holming-Schiller.

TT