Nya riktlinjer för äldreomsorgen kan betyda ökade kostnader för vårdtagarna

Det kan vara slut med fönsterputs i Göteborgs hemtjänst. I nya riktlinjer som nu ska ut på remiss i kommunen sägs att en individuell prövning ska göras, men att den enskilde normalt ska hänvisas till ”lämpligt företag eller annan utförare”.

I flera kommuner har fönsterputsningen tagits bort, dels av arbetsmiljöskäl, dels av ekonomiska skäl. I Göteborg görs idag olika bedömningar. Hemtjänsten putsar fönster i en del stadsdelar, företag anlitas i andra, medan det i vissa stadsdelar kan vara svårt för gamla att alls få hjälp.

Endast ledsagarservice som kopplas till rätten till färdtjänst kommer i fortsättningen att vara gratis i Göteborg. Det sägs i kommunens nya riktlinjer för äldreomsorgen som nu ska ut på remiss. Enligt förslaget kommer en avgift att tas ut enligt normal hemtjänsttaxa för den ledsagarhjälp som HEMTJÄNSTEN kan fatta beslut om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista