Nya sätt att korta kön för patienter med prostatacancer

Kön för återbesök för de patienter som fått diagnosen prostatacander är så lång att Sahlgrenska universitetssjukhuset nu försöker lösa det på olika sätt.

Ett hundratal män har fått ett brev där man förklarar den långa väntan med bemmanningsproblem och många nya patienter:

Men redan nästa år ska kötiderna kortas både för återbesök och behandling.

Varje år dör 2500 män i prostatacancer och 8000 får diagnosen i landet . Om inte den nyupptäckta cancern är aggresiv är väntetiden för vård upp till sex månader i Göteborg. Vid efterkontroll varje halvår tas ett så kallat PSA-prov- och det är här det har kärvat. Sen årskiftet har det varit stora problem och omkring 500 män väntade på återbesök i början på hösten.

Lars G Eliasson är ordförande för Pro-Liv i Göteborg, en förening för protstatacancerpatienter. Man har 800 medlemmar i Västra Götaland Och han tycker att det är bra att patienterna som vänatt länge kontakatas men vänettiderna är för långa säger han.

Från årskiftet får prostatacancervården 2 och en halv miljon kronor mer och det ska korta de långa vänettiderna både för återbesök och vård säger Svante Bergdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".