Endometriosföreningen vill ha centrum

1:29 min

En stor grupp kvinnor får inte den vård eller hjälp de behöver, det anser medlemmar i Endometriosföreningen som denna månad uppmärksammar sjukdomen i hela landet. Bland annat önskar man sig ett centrum för endometrios i Västra Götaland.

– Först ska regionen ta fram riktlinjer, säger Ann Söderström som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Lågt räknat har var tionde kvinna problem med den gåtfulla gynekoligiska sjukdomen där vävnad som liknar livmoderslemhinnan finns utanför livmodern och som på olika ställen kan orsaka inflammationer med smärtor som följd.

I stockholm finns ett centrum för endometrios och snart i Malmö enligt föreningen som vill att det inrättas ett centrum även i Västra Götaland.

– Det finns en stor okunskap i vården som vi till att börja med måste komma till rätta med, säger Ann Söderström. Alla kvinnor ska få rätt vård, oavsett var de bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista