Muthärvan i göteborg

Stefan Allbäck åtalas för att ha mutat tjänsteman

1:12 min

Idag åtalas byggmästaren Stefan Allbäck för bestickning i muthärvan i Göteborg. Enligt åklagaren har Allbäck mutat en tjänsteman på Idrotts- och föreningsförvaltningen.

Mutorna uppgår till ett värde av runt 30 000 kronor och består enligt åtalet av en luftvärmepump, en flyttstädning och en flytt av ett piano.

Dessutom har Allbäck, enligt åklagaren, låtit kommunen betala för mutorna genom att fakturera kostnaderna för mutorna i ett projekt som utförs av kommunen.

Christian Olsen är Stefan Allbäcks advokat.

– Jag kan väl utan att gå in på någon plädering nu säga att det är en ganska formalistisk syn som man tillämpar. Åklagaren har egentligen inget stöd för de brottsanklagelser som han riktar mot Stefan, säger Christian Olsen och tillägger att Stefan Allbäck förnekar brott.

Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption är åklagare i målet och han menar att hans bevisning är stark.

– Bland annat från Allbäcks egna bokföring där det framgår att kostnaderna för de här mutorna är lagda i projekt där man har jobbat för kommunen och sen debiterat kommunen.

Tjänstemannen på Idrotts- och föreningsförvaltningen åtalas för grovt mutbrott och enligt åklagaren är brottet att betrakta som grovt eftersom tjänstemannen tagit emot mutor från ytterligare tre personer som varit leverantörer åt kommunen. Därmed har han satt mutbeteendet i system, menar åklagaren.

Tjänstemannen har haft som jobb att kontrollera fakturorna för de arbeten som Albäck utfört för kommunen.

Stefan Allbäck förekommer i ytterligare förundersökningar i muthärvan men i dessa är åtal inte att vänta förrän tidigast till sommaren, enligt åklagare Thomas Forsberg.