Snart dags för damallsvensk premiär

Efter en rekordjämn säsong i fjol så är Tyresö skyhög favorit inför årets seriespel. Men Göteborgs FC tar ny sats efter alla spelarförluster och siktar mot toppen och Jitex tänker utmana om titeln som bäst i stan.

Göteborg FC gjorde sin kanske bästa säsong någonsin förra året. De vann sin första titel när i en dramatisk final mot Tyresö i Svenska cupen. Laget slutade också två i serien och tog sig till kvartsfinal i Champions league. Men till i år har laget tappat flera av sina stjärnor när bland andra Lisa Dahlkvist, Linda Sembrant och Ingvild Stensland har lämnat klubben samtidigt har tre amerikanskor kommit in i truppen.

– Gruppen är ny. Vi tappade tre landslagsspelare inför det här året som vi inte hade tänkt oss. Nu är det ny grupp. Vi har tagit två steg tillbaka och hoppas att vi kan ta tre steg fram. Men vi vet inte än, för gruppen är inte riktigt sammspelt än. Men vi hoppas att det ska bli ännu bättre, säger Göteborgs FCs tränare Torbjörn Nilsson.

Trots osäkerheten på var laget står så är målsättningen tydlig.

– Vi har alltid haft målsättningen att vara bland de två bästa så vi kan spela Champions league. Om det sedan råkar bli så att vi vinner serien, det vill ju alla, så jag hoppas att det inte är en defensiv målsättning att bli bland de två bästa. Men så ser vi det.

Göteborg FC inleder serien med att möta Djurgården på tisdag på Valhalla och det blir också hemmaplan för Jitex i år. Ett lag som har gjort en jättefin försäsong, med en enda förlust mot Kristianstad.

I träningsmatchen mot Göteborg FC blev det oavgjort och Jitex lagkapten Sofia Karlsson tror att laget är redo att utmana stadskonkurrenten.

– Jag tycker att sedan jag började i Jitex för fyra år sedan så har vi närmat oss Göteborg år för år. Jag tror absolut att vi har chans att slå dem i våra derbyn. Vi var nära redan förra året. Men de har ett väldigt duktigt lag, de är jämna och släpper in väldigt få bollar, så att bli bäst i stan blir en tuff utmaning, men det är inte omöjligt.

Stefan Rehn är ny tränare i Jitex för i år och han tycker sig redan se att laget utvecklats mycket.

– Från att vi började i november tycker jag att tjejerna har gått fram oerhört mycket. Inte minst i den mentala biten, att våga spela. Det är något vi har tränat på, att ha det modet när man är på fotbollsplan. Vi har också jobbat på att bli rakare framför motståndarnas mål. Vi var lite otydliga i början, men det är klart tydligare nu. Vi gjorde 23 mål på de åtta första träningsmatcherna och det är ett steg i rätt riktning.

På måndag blir det premiär och inte mot vilket lag som helst. På andra sidan mittcirkeln på Valhalla kommer regerande svenska mästarna Malmö att stå. Men det är inget som sätter skräck i Jitex.

– Jag tycker det ska bli jätteroligt. Att ha hemmamatch mot Malmö, man kan inte önska sig bättre motstånd. För är det någon gång man ska slå dem så är det i premiären, säger Sofia Karlsson.

Kajsa Lind
kajsa.lind@sverigesradio.se