Trängselskatten rycker allt närmare

1:26 min

Allt pekar mot att trängselskatten kommer att införas i Göteborg som planerat, den 1 januari 2013.

Busskörfält, pendeltågsperronger och annan kollektivtrafik håller på att byggas ut för att ta emot de bilister som vill slippa trängselskatten.

Och i sommar börjar man montera upp de 37 betalstationerna kring centrala Göteborg och på större leder.

Mycket blir enklare än i Stockholm och även portalerna, säger projektledaren vid Transportstyrelsen Eva Söderberg.

-I Göteborg kommer vi att ha en enportalslösning. Det kommer inte vara lika iögonenfallande och störa stadsmiljön på samma sätt som en trebens- portallösning (som Stockholm har) skulle göra, Säger Eva Söderberg.

Betalstationerna kommer ligga så att trafiken inte kan smita in på småvägar.

-Det kommer att vara ett rätt så vattentätt system ssom vi hittat, säger Per Lindholm på Trafikverket. Dels är det Skår och Örgryte där det sitter en betalstation på den södra delen som hindrar att man får in trafik i bostadsområdena.

- På samma sätt är det i stadsdelarna Backa och Brunnsbo. Där finns det extra stationer längs med Kungälvsleden på E6 norrut.

Sedan finns det oro i östra Mölndal att det ska bli stor trafikökning på Rådavägen.

-Någon större inverkan ska inte trängselskatten ha på den här redan kända smittrafiekn eftersom man kan åka från riksväg 40 till och E6 söderut utan att betala trängselskatt, säger Per Lindholm.

Trängselskattsystemet infördes på allvar i Stockholm sommaren 2007. Erfarenhetera därifrån att skatten inte blev så hög för bilisterna - i genomsnitt under en hundralapp i månaden men det varierar mycket. Som mest kan det bli 60 kronor om dagen.

-Framkomligheten i Stockholm har förbättrats, säger Eva Söderberg. Tillförlitligheten i ankomstiderna har förbättrats och kötiderna har minskat med mellan 30 och 50 procent . Det här är fördelar som man uppskattar och därför är 65-70 procent av storstadsregionen i Stockhom är positiva till trängselskatt idag.

Trängselskatt kommer att tas ut på vardagar klockan 6.00 - 18.29 och kosta mellan 8 och 18 kronor. När systemet väl är i gång nästa år får man en avi i månaden att betala och det görs enklast med autogiro.

Epp Anderson
epp.anderson@sverigesradio.se