Upp-projektet fortsätter att kosta pengar

Avvecklingen av arbetsmarknadsprojektet Upp! blir dyr för Göteborgs stad. Trots att projektet upphörde sista mars kostar det hela året och kommunen måste också täcka upp för indragna EU-medel.

Den borgerliga oppositionen i kommunstyrelsen begärde på onsdagen förklaringar. Och såna finns, menar ansvariga kommunalrådet Mats Pilhem (V).

– Det kommer att visa sig att det är inget underligt med detta.

Men det finns de som tycker det är förvånande att projektets tredje och sista årsbudget på 12,6 miljoner kronor bara minskar med 1,8 miljoner, när kommunledningen redan i december förra året beslutade att lägga ner projektet i förtid den sista mars.

Den borgerliga oppositionen undrar varför kommunledningen väntat med att säga upp lokaler, varför leasingavtal för möbler och utrustning sträckt sig fram till 2017 - när projektet skulle sluta 2012 - och varför man inte sparar in några personalkostnader i år. Och varför finns det kostnader för marknadsföring på 100 000 kronor i år?

– Som jag har förstått det så är det också där så att man har tecknat olika kontrakt och där sitter man så att säga fast i de kontrakten. Det finns också kostnader på föregående verksamhetsår som nu faktureras så att de bokförs på 2012, säger Mats Pilhem (V).

Upp-projektet skulle coacha unga arbetslösa, men efter avslöjanden om att projektledningen trixat med redovisningen av deltagare och låtit kommunen betala vin- och ölnotor stoppade kommunledningen projektet. Mats Pilhem menar att kommunen sparar en del pengar på det, men kommunen måste också stå för de 21 miljoner kronor i EU-pengar som egentligen ESF-rådet skulle täcka.

– Det var vi medvetna om när vi tog beslutet, att ESF-rådet och Göteborgs stad har den överenskommelsen, säger kommunalrådet Mats Pilhem (V).

Stadsledningskontoret har nu fått kommunstyrelsens uppdrag att belysa de frågor oppositionen ställt om ekonomin i Upp-projektet.