Fortfarande inga svar kring bombdådet

1:35 min

För fyra veckor sedan detonerade en sprängladdning i närheten av restaurang Gamle Ports entrée vid Harry Hjörnes plats. Varför bomben placerades där och vem som gjorde det är fortfarande okänt. 

Ingen person kom till skada men Gamle Ports entrédörr blev bortsprängd och ett stort antal fönster blåstes ut på intilliggande byggnader.

Gamle Ports restaurangchef Timmy Liu har fortfarande ingen aning vad som var anledningen bakom bomdådet.

- Inte en aning, vi har inga ovänner, bara vänner här. Så det måste vara en galning, säger han.

Polisen har fortfarande inte någon misstänkt gärningsman, men sprängningen var riktad mot Gamle Port och inte mot någon av de andra affärsidkarna i området, enligt förundersökningsledare Anders Sandholm vid Länskriminalspolisen.

Polisen har förhört ett flertal personer som har koppling till Gamle Port men också personer som har verksamheter i området, men vill i dagsläget inte gå in på vad som kommit fram i förhören.

På den drabbade krogen har man vidtagit åtgärder för att öka säkerheten berättar Timmy Liu.

- Vi har nu fler vakter, särskilt på kvällarna och speciellt på helgerna. Vi försöker också vara uppmärksamma på saker som lämnas kvar i lokalerna, om någon lämnar en väska eller liknande.

Polisen undersöker om sprängningen har någon koppling till organiserad brottslighet, men är förtegen om huruvida några sådana samband kommit fram i utredningen. 

Men Timmy Liu ser inga hotbilder från undre världen.

- Nej vi har funderat och funderat men vi ser inte någon sådan hotbild. Vi sköter vår egen garderob, och har aldrig fått några hot, säger han.

Verksamheten rullar nu på igen på Gamle Port och Timmy Liu är tacksam för stödet de fått från göteborgarna.

- Självklart har det här påverkat verksamheten. Alla i personalen blev nog väldigt ledsna och chockade när det hände, men vi har fått ett otroligt stöd från göteborgarna, säger han.

Adam Samara
adam.samara@sverigesradio.se