Vårbrasan kan vara olaglig

1:26 min

I många trädgårdar vårstädas nu för fullt. Gammalt gräs, gamla löv och kvistar plockas samman för att ge utrymme för vårens grönska. Funderar du på att göra en brasa av ditt gamla trädgårdsavfall ska du göra en extra kontroll, där du bor kan det helt enkelt vara olagligt att elda upp trädgårdsavfallet.

– Det verkar vara ganska torrt avfallet som du har bränt så det blir inte den här jobbiga, tjocka röken som kan bli annars, säger Åsa Nöjd som är miljöinspektör på Göteborgs Stads Miljöförvaltning.

Så det är alltså en förutsättning för att jag ska få bränna? Att avfallet är torrt?

- Ja, det ska inte vara alldeles färskt för det är inte bra.

Men det är inte enda förutsättningen som gäller, kontaktar du Miljöförvaltningen i Göteborg för att få information blir svaret att om du är bosatt på landet och det är april eller oktober månad kan det vara tillåtet att bränna trädgårdsavfallet, men bor du i tättbebyggt område gäller ett generellt förbud.

Du kan ansöka om dispens om du bor minst 200 meter från närmaste granne. Dessutom ska vinden blåsa åt rätt håll när du eldar. Miljöinspektör Åsa Fröjd säger att man på förvaltningen i Göteborg nu märker av att det är trädgårdsröjning.

- Vi får ganska mycket samtal under våren.

Funderar du på att elda upp ditt trädgårdsavfall ta då en kontakt med kommunen där du bor för att få veta vad som gäller i ditt område.

- Om någon klagar till oss uppmanar vi först den som klagar att själv ta kontakt med dig. Men vi kan också åka ut och be dig att släcka om röken stör dina grannar.

Har det hänt att ni gjort det?

- Ja, det händer. säger Åsa Fröjd, miljöinspektör på Göteborgs Stads Miljöförvaltning.

Berit Svensson
berit.svensson@sverigesradio.se