Onsala

30 miljoner till nya radioteleskop

1:01 min

Onsala rymdobservatorium får närmare 30 miljoner kronor för att bygga två nya radioteleskop. De ska ingå i ett nät av radioteleskop runt om på jorden för att mäta jordens rörelser mer noggrant än någonsin förut.

De nya teleskopen ska vara mindre än de teleskop som astronomer använder. Gunnar Elgered jobbar på Chalmers institution för rymd- och geovetenskap.

– Det är för att kunna mäta i så många olika riktningar som möjligt under 24 timmar. Då tänker jag på mätningar av jordskorpan och jordens rotation. Då väljer man radiokällor och signaler som är ointressanta för astronomer. Vi (jordvetare, reds anm.) vill bara ha signalerna som fixpunkter, som radiofyrar. Vi har ingen anledning att leta efter något nytt, till skillnad mot astronomer som vill hitta nya spännande objekt som ingen har sett förut. För dem handlar det om svaga signaler och då behöver man stora antenner.

Han fortsätter:

– Jordvetarnas och astronomernas behov är inte riktigt förenliga. Vi har i många år använt samma teleskop, men nu kanske vi går åt varsitt håll, helt enkelt för att forskningen kräver det, säger Gunnar Elgered som jobbar på Chalmers institution för rymd- och geovetenskap.

Pengarna till de nya teleskopen kommer från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, som är Sveriges största privata forskningsfinansiär.

Reporter: Magnus Hagström

magnus.hagstrom@sverigesradio.se