Romsk flaggning skapar oenighet

0:27 min

I år sammanfaller Internationella Romadagen den 8 april med påskdagen som är allmän flaggdag. Därför har Göteborgs kommunstyrelse bestämt att en romsk flagga får hänga ihop med två svenska på stadens tre officiella paradstänger på Gustaf Adolfs torg idag.

Två partier deltog inte i beslutet, moderaterna och kristdemokraterna, som tycker att kommunstyrelsen inte ska lägga sig i flaggning som kommunfullmäktiges presidium redan beslutat om.

– Vi tycker att det blir en dålig ordning om kommunstyrelsen ger sig in och tar över andra delars jobb i kommunen, säger det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård (M).

Men om ni hade tyckt att det var bra med en romsk flagga, då hade ni väl inte ställt er utanför beslutet?

– Vi hade avstått i vilket fall. Jag har ingen synpunkt i sakfrågan egentligen, säger Jonas Ransgård.

Göteborgs stad har beslutat att uppmärksamma de nationella minoriteternas särskilda dagar med flaggning på paradstänger. Internationella Romadagen firas varje år den 8 april. I Göteborg uppmärksammas Romadagen med en ceremoni på Lejontrappan i Brunnsparken, sedan följer en procession upp till Röhsska museet där firandet fortsätter. I år är det för övrigt 500 år sedan de första romerna finns omtalade i Sverige.