Göteborg

Leksaker till sjuka barn stals vid inbrott

1:13 min

Varje år i 24 år har Mattias Håkanssons stiftelse delat ut julklappar till sjuka barn i Göteborg. I veckan bröt sig inbrottstjuvar in i stiftelsens förråd i Bergsjön och stal leksaker för närmare 30 000 kronor.

– Jag var nere för att tvätta och mitt emot tvättstugan där jag bor ligger också mitt källarförråd. När jag tittade in där så såg jag att det var uppbruten dörr. Och det konstiga i sammanhanget är att de har bara gått in i ett enda förråd och det är mitt förråd, säger Claes-Håkan Håkansson, som driver stiftelsen som är döpt efter hans son Mattias.

Mattias drabbades av epilepsi och blev totalförlamad. Efter det startade familjen stiftelsen i hans namn och de senaste 24 åren har den delat ut julklappar till sjuka barn i Göteborg.

Enligt Claes-Håkan Håkanssons beräkningar har inbrottstjuvarna stulit leksaker till ett värde mellan 20 000 och 30 000 kronor. Leksaker som skulle ha glatt sjuka barn i juletider.  

– Det var allt ifrån små nallar till stora nallar till tågbanor. Det var mängder, mängder och mängder. Så de har haft stor bil för att forsla bort det, säger Claes Håkan Håkansson.

Ni har ju som sagt hållit på och delat ut julklappar varje år i 24 år på sjukhus.  Vad har det betytt för er, och för Mattias?

– Det är ju underbart. Jag ser på Mattias, det är ju en glädje för honom när han får träffa alla små barn. Det är en glädje för oss också. Det här är jättejobbigt!

Claes-Håkan Håkansson säger till P4 Göteborg att stiftelsen trots inbrottet ämnar att fortsätta med välgörenhetsarbetet även i år, även om de tvingas dra ner på vissa delar.

 Erik Blix

erik.blix@sverigesradio.se