Allt färre döps i kyrkan

1:29 min

Andelen födda som döps i svenska kyrkan minskar ständigt, trenden håller i sig och sedan år 2000 räknar man med en minskning på minst 20 procent. I Västra Götaland döps idag lite drygt 50 procent av alla födda.

– Det betyder ju att Sverige ser annorlunda ut till sin befolkningsstruktur, säger Jonas Eek, stiftsteolog vid Göteborgs stift.

Jonas Eek menar att en viss del av minskningen inte är så anmärkningsvärd, men tillägger.

– Det berättar faktiskt också om en kyrka vars relation till svenska folket har minskat under den här perioden. Och det är ju den utmanande delen. Det är ju där vi ska ta in fokus och försöka bromsa det tappet för det är ju det allvarliga, säger Jonas Eek.

Lars Johansson är kyrkoherde i Caroli församling i Borås. Caroli församling provar att ha vad de kallar drop-in dop, ett slags dop på stående fot, utan stor ceremoni i kyrkan

– Vi fick en tanke om att pröva att ha drop-in dop och det vi gjorde då var att vi var där i stort sett hela arbetslaget från vaktmästare, diakon, barnledare, musiker, präst. Tanken är att på något sätt hitta ytterligare en väg in till dopet för att kanske förenkla det, säger Lars Johansson.

Stiftsteologen Jonas Eek säger att Göteborgs stift satsar mycket på dopet.

-- Vi har haft fortbildning med fokus på dopet i två år. Så att vi gör mycket. Och det här drop-in dopet som du har nämnt är ju också en sån här sak där man försöker tänka nytt och kreativt.

Reporter Tilde Lewin

tilde.lewin@sverigesradio.se