Byggbank kan ge fler bostäder

1:06 min

En ny statlig bank som ska låna ut pengar för att stimulera ett ökat bostadsbyggande, det kan bli ett av Socialdemokraternas vallöften i kommande valrörelse.

Banken ska låna ut pengar till byggföretag och stora byggprojekt till en lägre ränta än de vanliga bankerna ger.

Ordföranden för Göteborgs byggnadsnämnd, Mats Arnsmar (S), tror att en statlig byggbank kan få fart på bostadsbyggandet i Sverige.

– Finns det mer pengar på marknaden att låna så sjunker ju också priset på pengarna. Det blir då billigare att producera för kapitalkostnaderna är ju en stor del av byggkostnaderna idag.

Mats Arnsmar menar att inrättandet av en statlig byggbank kan bli en socialdemokratisk valfråga i kommande valrörelse.

– Ja det kan bli en av hörnstenarna i det bostadspolitiska programmet inför valet om två år.

En bärande tanke är att en statlig byggbank skulle kunna minska räntemarginalen mellan ut- och inlåningsränta. Och det beror bland annat på att bostäder och byggprojekt är trygga och säkra objekt att låna ut pengar till. Billigare lån ger i sin tur billigare byggande och förhoppningsvis fler och lite billigare bostäder. Så resonerar man just nu inom socialdemokratin.

Mats Arnsmar menar att de vanliga bankerna idag inte klarar av att stimulera bostadsbyggandet. Och här räknar han också in bobanken SBAB.

Byggbanken ska i första hand att vända sig till de större byggbolagen och de större byggprojekten, men en statlig byggbank kan också ge lån till mindre byggprojekt.

Tommy Johansson

tommy.johansson@sverigesradio.se