RÄVLANDA

"Baksidan av Sverige" - flyktingprotest till regeringen

1:39 min

Barn i sandaler och utan vinterkläder. Det var synen som mötte diakon Maria Berggren på den tillfälliga flyktingförläggningen i Rävlanda i vintras. Nu har hon skrivit ett protestbrev till regeringen.

Vårsolen skiner starkt över den gamla sanatoriebyggnaden som nu står tom och öde.
För bara några månader sedan kämpade Maria Berggren här tillsammans med andra frivilliga för att bland annat förse de asylssökande med vinterkläder.

Sedan dess har Migrationsverket beslutat att utrymma byggnaden på grund av den låga standarden, men Maria har svårt att glömma vad hon såg och nu har hon skrivit brev till regeringen.

– Det brann i mitt hjärta kan jag säga, jag kunde inte släppa det. Och då har jag känt att de måste få veta om hur det ser ut, för då kan de faktiskt göra något åt det. Väljer man att inte göra något då är det deras beslut och ansvar. Jag har tagit mitt ansvar och berättat att så här ser det ut. Och det här tycker inte jag är okej.

Att samhället står så dåligt rustat i sitt mottagande av flyktingar, att det hänger på frivilligkrafter om barnen snabbt ska få vinterkläder och till exempel ett lekrum, tycker Maria Berggren är ovärdigt.
Precis som den stora bristen på psykosocialt stöd till de asylsökande som befinner sig i en väldigt utsatt situation. 

– Det har varit omskakande att se den här baksidan av Sverige. För i andra sammanhang är det oerhört viktigt med katastrofteam och psykologer och här fanns inte tillstymmelse av något sådant stöd.

Vad förväntar du dig för respons på brevet som du har skrivit till regeringen?

– Jag förväntar mig att de faktiskt tar tag i de här frågorna, jag tycker inte det är rimligt att det ser ut så här. Regelverket behöver ändras. Och om uppdraget ska ligga på Migrationsverket eller någon annanstans, det vet inte jag. Men det behövs ett regelverk som täcker upp för de här luckorna som finns.