Vietnamesisk regnskog kan ge svensk etanol

Forskare vid Chalmers hoppas hitta ett effektivare sätt att göra etanol av biomassa. Och svaret finns i den vietnamesiska djungeln.

Jorden är ofta en miljö man undersöker därför att där finns mikroorganismer som tar hand om avfallsmaterial från träd och bladverk.

– Vi är också intresserade av de enzymer som finns i insekters tarmsystem, säger Lisbeth Olsson, professor i bioprocessteknik vid Chalmers tekniska högskola. Dessa enzymer "äter" effektivt upp trämaterial som insekterna lever av.

Sedan Vietnamkrigets dagar har Sverige och Vietnam haft bra förbindelser, men det var inte huvudanledningen till att vietnamesiska forskare ringde till Chalmers för att prata enzymprojekt.

Det var snarare det faktum att Chalmers etanolforskning på biomassa ligger i framkant.

Lisbeth Olsson är säker på att de enzymer som man har funnit i sydostasiens regnskogar passar utmärkt till etanolframställning.

Enzymer har överlag en katalysatoreffekt på olika kemiska bindningar, vilket innebär attt dem snabbt löser upp kemiska bindningar som det annars skulle ta mycket lång tid att bryta.

Lisbeth Olsson hänvisar till studier som visar att man får en effktivare produktion om man använder enzymer men också färre biprodukter.

Hon och hennes forskarstab räknar med att enzymer från Vietnams regnskogar effektivt komer att bryta ner cellulosan i träråvarornas cellväggar och omvandla detta till sockermolekyler.

Sedan får denna sockerblandning jäsa och därefter bildas bränslet etanol.

Den vanliga processen är annars att man använder svavelsyra under tryck för att uppnå samma effekt.

De vietnamesiska forskarna är mest intresserade av att, med hjälp av Chalmers teknik och enzymerna, kunna frigöra näringsämnen ur livsmedel och djurfoder.

Tommy Johansson
Västekot