Asien

Varning för tsunami efter jätteskalv

Ett jordskalv med magnituden 8,7 har inträffat nära Aceh, meddelar indonesiska myndigheter. En tsunamivarning har utfärdats i området.

Skalvet inträffade enligt USGS i USA klockan 10.38 svensk tid, 15.38 lokal tid.

Epicentrum låg 43 landmil från den indonesiska storstaden Banda Aceh.

– För närvarande är magnituden beräknad till 8,7 och det är absolut tillräckligt för att kunna generera en tsunami, konstaterar Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet.

Enligt den indiska varningen befaras där tsunamier på upp till sex meters höjd. På Andamanerna och Nikobarerna väntas mindre vågor.

– Alla människor längs Andamankusten måste evakueras till säkra områden. Vi väntar oss en tsunami på mellan 1,6 och 2 meter mot Phuket och Phang Nga vid klockan 17.40 (12.40, svensk tid), säger det thailändska katastrofvarningscentrets chef, Somsak Khaosuwan, i thailändsk tv, enligt AFP.

Thailand uppmanar folk längs landets västkust att söka sig till högre mark, rapporterar AFP.

Tsunamivarningen i Thailand gäller provinserna Phuket och Phang Nga, ungefär samma område som drabbades hårt 2004, rapporterar Reuters.

– Skalvet kändes ganska starkt. Elektriciteten är bruten, det råder trafikstockningar för att nå högre mark. Sirener och koranrecitationer från moskéerna hörs överallt, berättar Sutopo, talesman för Indonesiska räddningstjänsten, om situationen i Aceh för Reuters.

Fritidsresor uppmanar nu sina resenärer i Ao Nang-området och Krabi att bege sig från stränderna.

– Enligt vår personal på plats har tsunamivarningen utfärdats för framför allt Ao Nang och Krabi och därför informerar vi våra resenärer att bege sig från strandområdena där, säger Therese Wahlund, informatör på Fritidsresor till TT.

Fritidsresor har för närvarande drygt 100 resenärer i Ao Nang-Krabiområdet och längs kusten söderut.

TT