öppettiderna på krogen

Kompromiss enar Socialdemokraterna

1:17 min

Socialdemokraterna i Göteborg har kommit överens om en kompromiss i den laddade frågan om krogarnas öppettider på helgnätter.

Alkohol får serveras till klockan fem på söndagmorgnar, som idag, men bara till klockan tre på lördagmorgnar, enligt förslaget som troligen går igenom om några veckor.

En bra kompromiss, tycker kommunalrådet Dario Espiga (S).
– Fredagar är kanske de dagar då det är mest problem, och inte lördagar. Efter många diskussioner i fullmäktigegruppen och med SSU kom vi fram till det här kompromissförslaget, säger Dario Espiga.

Socialdemokraterna har varit oeniga om huruvida berörda krogar ska få fortsätta servera alkohol fram till fem. Bland andra yngre socialdemokrater har tyckt att krogarna borde få det.

Kommunalrådet Dario Espiga ville stänga klockan tre efter att forskare sagt att det bästa sättet att bekämpa brott är att stoppa serveringen klockan två.

En del socialdemokrater har istället varit inne på att stänga tre under vinterhalvåret, och fem under sommaren, men risken för svartkrogar gjorde att den idén föll, enligt Dario Espiga.
– Det här är ett alternativ som inte gör det möjligt för svarta krogar att öppna. Det är inte lönsamt om man inte har öppet till fem varje vecka.

Moderaterna och folkpartiet vill behålla öppet till fem, men Dario Espiga tror att tre på fredagnätter och fem på lördag går igenom i kommunstyrelsen i slutet av månaden, med stöd från de andra partierna som vill korta öppettiderna.

– Det stämmer. Det är bättre att halvera tiderna än att inte halvera dem alls. Jag tror att det här är den bästa kompromissen vi kunde komma fram till nu, säger kommunalrådet Espiga (S)