Teamåkning-VM i Göteborg inleds imorgon

16 min

Imorgon inleds teamåknings-VM i Göteborg. Team Surprise har tränat stenhårt länge med VM i sikte och målet är att ta sig upp på prispallen.

Team Surprise från Landvetter är världens mest meriterade konståkningslag med tio medaljer varav fem guld i VM-sammanhang. Men i de senaste två mästerskapen har det inte blivit några fler medaljer men det ska det bli ändring på i år i VM på hemmaplan som inleds på torsdag.

– Vi har jobbat jättehårt och vi har ett väldigt bra lag. Jag tycker att det är det bästa laget hittills. Vi har alltid haft jättebra lag, men nu kan jag säga att vi har det absolut bästa laget någonsin, säger Andrea Dohany som tränar laget.

Hon vet vad hon pratar om, för Andrea Dohany har tränat laget ända sedan det bildades 1985. Beväpnad med en regelbok från Kanada som hjälpmedel startade hon laget och fick resultat med en gång. Redan i första SM-tävlingen vann Team Surprise och fyra år senare var det dags för det första inofficiella VM:et i Kanada 1989.

– Min första tanke var ingenting är omöjligt. Och allting går om man bara vill. Vi hade tränat hårt och blev en stor Surprise om man säger så.

Målsättningen var att komma bland de tio bästa. Men det blev guld. Direkt i den internationella premiären.

– Vi bara kom och åkte igenom hela programmet och möttes av stående ovationer, säger Andrea Dohany.

Hon förklarar också lagets stora framgångståg delvis med just historiken.

– Vi har varit med från början och utvecklat sporten. Vi har varit så länge och skapat nästan alla nya saker i sporten. Så det handlar om tränaren och laget och vi har alltid haft bra åkare.

Men på senare år har det alltså inte blivit några medaljer. Något Andrea Dohany förklarar med att de andra länderna har hunnit ikapp Team Surprise.

– Från början fanns det inte så många lag i Europa, men nu har finskorna blivit ganska bra och även Kanada och USA kommer starkt.

Men det ska det bli ändring på i år. Team Surprise har satsar hårt inför VM. Bland annat har laget åkt på fler träningsläger och jobbat ännu hårdare för att ta sig tillbaka upp på prispallen. Helst allra högst upp.

– Det är guldmedalj som gäller. Självklart så är det som jag alltid säger att isen är hal och vad som helst kan hända. Men åker vi bra program och står vi bara på fötterna så har vi stor chans att ta hem den här guldmedaljen, säger Andrea Dohany.