Lugn i magen av hypnos

Hypnos kan vara mycket effektivt för att behandla magsjukdomen IBS, irritabel tarm. Det visar två nya studier från Sahlgrenska Akademin.

340 patienter som lider av irritabel tarm deltog i studierna och nära hälften av dem har fått en bestående lindring av sina svåra symptom med hjälp av hypnos.

– Man kan använda sin hand som värme och få känslan att det påverkar mågen och tarmen positivt, säger professor Magnus Simrén på Sahlgrenska Akademin. Man kan tänka sig magen och tarmen som en flod som stilla flyter fram genom ett behagligt landskap. Om man är förstoppad så kan man få lära sig att tänka att det är stenar som man flyttar på och att flödet i den här floden flyttas mycket enklare.

Här sitter jag med en professor i medicin men det du säger låter lite flummigt.

– Det gör det säkert, men det intressanta är att man alltså har lyckats mäta saker i magen och tarmen under hypnos och visat att man genom de olika suggestionerna kan påverka hur tarmen rör sig. När man mäter tarmens olika rörelsemönster så kan man se att den kan påverkas att röra sig mer eller mindre.

Behandlingen går alltså ut på att patienten genom djup avslappning och individuellt anpassade hypnotiska suggestioner lär sig att kontrollera sina symptom.

Effekterna av hypnosbehandlingen visar sig vara bestående. 85% av de som blivit hjälpta av hypnos hade fortfarande effekt av behandlingen upp till sju år senare.

Och Magnus Simrén ser många fördelar med att behandla IBS patienter med hypnos.

– Fördelarna med den här behandlingen är ju att den är ofarlig och att den verkar hjälpa patienter som tidigare inte blivit hjälpta av andra behandlingar. Det är just de patienterna som vi studerade här som inte har blivit hjälpta av läkemedel och det är ganska fantastiskt att vi kan hjälpa dem som inte haft hjälp av andra behandlingar, säger Magnus Simrén.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sverigesradio.se