Nu blir det skräpigt i stan

1:21 min

På onsdag i nästa vecka inleds den stora vårstädningen i Göteborg. Men fram till dess kommer det med all sannolikhet vara allt annat än rent i centrala stan. Från och med idag kommer kommunen nämligen inte att städa bort skräpet från gatorna.

– Vi vill göra göteborgaren och besökaren uppmärksam på att om du slänger på marken och ingen städar så blir det väldigt mycket skräp. Det här är en attitydfråga och vi vill ha uppmärksamhet runt den här biten, säger Ingvar Brattefjäll som jobbar med projektet Trygg, vacker stad i Göteborgs stads regi.

Bakom städstoppet står just Trygg, vacker stad, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg.

I morse brummade städmaskinerna sig i vanlig ordning varma längs Avenyn. Men nu är det slut på det på ett tag.

Fram till på onsdag får helgflanerande Göteborgare stå ut med att skräpet från nätternas festande och dagarnas parkhäng kommer att ligga kvar på gatorna. Kollektiv bestraffning, kanske en del säger. Men Ingvar Brattefjäll på Trygg, vacker stad tror att de flesta Göteborgare kommer att ha överseende med städstoppet.

– Jag tror att de som är ordentliga och tar vara på sitt skräp vill att alla ska göra det. Jag tror att många tycker att det är en bra grej att vi uppmärksammar detta. Det är ju faktiskt så att en skräpig och nedklottrad stad också är en otryggare stad. Vi vill ha stan tryggare, det tror jag alla vill, säger Ingvar Brattefjäll.

Gustav Sandström

gustav.sandstrom@sverigesradio.se