Gener funna som gör benen sköra

1:30 min

Forskare har lyckats kartlägga ett antal förändrade gener som ökar risken för frakturer. Studien om benskörhet har delvis letts från Sahlgrenska akademin i Göteborg

Att benskörhet eller osteoporos ökar risken för benbrott är allmänt känt men orsakerna till sjukdomen har varit mer oklara.

I en banbrytande internationell studie, som delvis letts från Center for Bone and Arthritis Research vid Sahlgrenska Akademin, har man kartlagt generna.

Studien är viktig för att ta fram nya läkemedel mot osteoporos, säger professor Claes Ohlsson , en av huvudförfattarna . Vi vill ha läkemedel som är mer specifika med mindre biverkningar och högre effekter som bara verkar på benet men har inga biverkningrar på andra organ

--Dessutom  tror jag att vi ska att ha lättare att identifiera de patienterna som kommer att ha störst nytta av behandlingen mot osteoporos genom att vi har hittat de här genmarkörerna, tillägger han.

Osteoporos är en vanlig och för de som har passerat 80 år en mycket farlig sjukdom som ökar risken att dö till följd av benfrakturer.

Och den nya forskningen, där man har identifierat gener som är förknippade med ökad frakturrisk, kan alltså bidra till att man relativt snabbt får fram effektivare mediciner mot osteoporos.

– Men det krävs betydligt mer forskning innan man kan börja med en allmänscreening för att identifiera personer som bär på de farliga generna,- säger Claes Ohlsson.

--Som det är nu så har vi inte de perfekta handtagen, vi vet ungefär vad de genetiska förändringarna sitter. Men i framtida studier så kommer vi att ha bättre metoder att kunna identifiera de som har en ökad frakturrisk.

Kommer man kunna göra en screening för att fånga upp dem som är i farozonen?

--När vi har de här perfekta verktygen, om fem till tio år, då tror jag att man kommer att screena de här personerna. Men den här studiens verktyg är för trubbiga fortfarande för att identifiera de med ökad risk för klinisk bruk.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista