Många korgar att tvätta och det sker inte så ofta. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Snuskiga kundkorgar tvättas sällan

Butikschefen:” Vi rengör kundkorgarna en gång i månaden”
1:27 min

Klibbiga handtag , fruktspill och kvarglömda inköpslistor i botten på kundkorgarna. Ja platskorgarna i mataffärerna kan vara riktiga bakteriehärdar.

Dessutom visar det sig att det skiljer mycket mellan butikerna i Västra Götaland hur ofta korgarna alls rengörs.

--Det är en hygienfråga. Vi diskar kundkorgarna en gång i månaden i en stor diskmaskin som vi har , säger Lennart Ek butikschef på Coop Extra i Skövde. För honom är det viktigt med reglelbunden rengöring.

Du tog precis en röd kundkorg. Har du tänkt på att de är just de här kundkorgarna som är de värsta bakteriehärdarna i en matbutik?

--Ja, jag vet det säger en kvinna som själv arbetar med livsmedel.

Är du inte rädd för att dra på dig någon form av smitta?

--Nej, det finns så mycket bakterier överallt.

Det plockas ner alltifrån sill och ägg, till godis i kundkorgarna på Coop Extra i Skövde. Men de röda plastkorgarna innehåller mycket mer än bara kmat. En undersökning som livsmedelsinspektörer i Bollnäs gjorde 2010 visade att i en vanlig kundkorg fanns nästan lika mycket bakterier som på butiksgolvet.

Och en rundringning bland ett 20-tal matbutiker i Västra Götaland visar att det varierar ganska mycket mellan butikerna hur ofta korgarna rengörs.

Allt ifrån en gång i månaden, som på Hemköp i Trollhättan, till en gång i kvartalet på Coop i Töreboda.

Och trots att en korg kan passera genom hundratals kundhänder mellan tvättarna så finns det inga krav på hur ofta kundkorgar måste rengöras.

Men enligt Urban Andersson, butikschef på Ica Kvantum i Sköve så har hygienen i kundkorgarna blivit en fråga som uppmärksammas av handlarna allt mer.

 – Frågan om rengöring av kundkorgarna har kommit först på senare år. Så har det inte varit historiskt sett.

Håkan Montellius
hakan.montelius@sverigeradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".