Anhörigvårdare får allt sämre stöd

"Många säger att livet är slut för den som vårdar"
1:29 min

Kvinnor som vårdar sina män som fått en stroke får idag betydligt sämre hjälp än för bara tio år sedan. Framför allt är det avlastning som saknas. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin.

Åttioåriga Anne-Marie Törnqvists man drabbades av stroke för snart tjugo år sen. Hon vårdade sin man i tolv år och anser att stödet hon fick då var betydligt bättre än idag.

– Min man kom ju från Östra sjukhuset, direkt på rehabilitering och var där ett helt år i sträck, berättar Anne-Marie. Men sedan tog vi växelvård som innebar 14 dagar hemma och 14 dagar på Bagaregårdens äldreboende.

Hur det skulle ha varit att ha sin man hemma varje dag vill Anne-Marie inte tänka på:

– Många säger ju att livet är slut för de som ska vårda, för det är ju faktsikt en anhörigsjukdom, säger Anne-Marie. Många gånger tänker man att han blir bättre. Men när han inte blir bättre, utan tvärtom blir sämre och tappar intresset, då är det verkligen svårt för den som är hemma och ska sköta. Men jag kan inte se några alternativ.

Nej, det finns alltså inga alternativ. Idag räknar samhället med att kvinnor vars män drabbats av stroke ställer upp och vårdar dem i hemmet. Och det, allt som oftast, utan möjlighet till avlastning.

– Nu drar de ju ned på allt äldreboende så nu är det nästan katastrof, säger Anne-Marie Törnqvist. Man ska klara det hemma med hemhjälp, jag tycker det låter horribelt. Vad gör man om man inte orkar och ska sköta en man, plus sig själv. Det är lätt att resignera.

– De ska inte ta bort det här med äldreboendet för det gör att kvinnan kanske överlever, avslutar Anne-Marie.


Maria Wendehög
maria.wendehog@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".