Bloggande pappa kränkte dottern

"Inte försvarbart att sprida uppgifter av rent privat karaktär på nätet"
1:18 min

Idag dömdes en man från Tjörn till dagsböter av Uddevalla tingsrätt. Mannen döms för brott mot personuppgiftslagen efter att han publicerat känsliga uppgifter om sin dotter och sin före detta sambo på en blogg.

--Jag är mycket nöjd med domen, säger assistentåklagare Henrik Johansson. Vad det gäller brott mot personupgiftslagen så finns det inte så många domar så det är intressant att få domar som behandlar ämnet.

--Men det är ett mycket specifikt fall med blogg och journalistiskt ändamål,säger Henrik Johansson. Det är ett väldigt smalt område.

Det var efter att mannen förlorat vårdnaden om sin dotter som han bestämde sig för att publicera vårdnadsdomen, en mejlkoversation med socialtjänsten om en barnavårdsutredning , och ett polisförhör med dottern. De här tre dokumenten lade han ut på sin blogg på nätet.

Kränkande, ansåg Datainspektionen som polisanmälde det hela.

Och Uddevalla tingsrätt håller med. Trots att pappan haft ett journalistisk syfte där han ville peka på hur orättvist behandlad han blivit i samband med vårdnadstvisten anser tingsrätten att det är inte skäl nog för att publicera den typen av uppgifter som han lagt ut.

I domen skriver tingsrätten att uppgifterna är av rent privat karaktär och därför är det inte försvarbart att sprida dem på nätet.

En del av åtalet är preskriberat, men mannen döms ändå till 50 dagsböter, på totalt 5 000 kronor.

Marie Mattsson
marie.mattsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".