Amfetamin. Foto: Tullverket.

Amfetamin vanligaste drogen i Göteborg

"Skönt att det kommer på kartan"
2:02 min

Amfetamin är den vanligaste drogen i Göteborg och medelåldern på missbrukarna är 36 år, det visar en kartläggning som Göteborgs Stad har gjort av det tunga narkotikamissbruket i Göteborg.

Det här förvånar inte Karin Olsson som är ordförande för Riksförbundet för hjälp åt Narkotika- och Läkemedelsberoende, RFHL.

Hon har själv haft ett tungt missbruk och säger att kartläggningen inte stämmer.

– Jag anser att de siffrorna inte stämmer och amfetamin är vanligt nu men missbruket av just amfetamin kommer troligtvis att minska, säger Karin Olsson.

I över ett år har bland annat personal från socialkontoret i Göteborg, sjukvårdens beroendeklinik, kriminalvårdens häkte och frivilligorganisationer samarbetat för att få fram den här kartläggningen.

Sammanlagt har man fått in över 2000 rapporteringar och över hälften av de är så kallade unika individer med ett tungt narkotikamissbruk, alltså de som har under det senaste året använt sig av droger dagligen.

Hur stort mörkertalet är, är svårt att veta, säger Karin Patriksson som är ansvarig för kartläggningen.

Resultatet visar alltså att Amfetamin är vanligast följt av cannabis och heroin. Majoriteten av de som är tungt narkotikamissbrukare är män och medelåldern ligger på 36 år.

Resultatet av kartläggningne förvånar heller inte Marie Larsson som är verksamhetschef på social- och resursförvaltningen i Göteborg.

– Det här är ju det vi ser, för oss blir det skönt att det kommer på kartan, säger Marie Larsson.

Elza Zandi
elza.zandi@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".