Arkivbild: Endometriosföreningen på kampanj i Nordstan i mars. Foto: Lasse Nilsson/Sveriges Radio.
politiker

"Endometriosvården ska bli bättre"

1:04 min

Många kvinnor lider av sjukdomen endometrios, som ger svåra smärtor i magen. Endometrios är när mensblod kommer ut i kroppen och kan orsaka inflammation.

Men trots att sjukdomen är utbredd har vården kritiserats för att vara bristfällig. Vården ska bli bättre, det lovar Helén Eliasson, Socialdemokrat och ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott.

– Det jobbar våra tjänstemän med nu, och när jag ställt frågan till dem - när vi får tillbaka det här till politikens bord - för att ta beslut om de här riktlinjerna, är beskedet att det tar några månader till, säger Helén Eliasson (S), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott.

För ett drygt år sedan väcktes frågan om ett regionalt expertcentrum för att hjälpa kvinnor med endometrios i Västra Götaland, liknande finns i Uppsala och Stockholm.

Men Kristdemokraterna, som stod bakom förslaget, lyckades inte få med sig den rödgröna majoriteten - så något centrum har ännu inte blivit av.

Så här resonerar Socialdemokratiska sjukvårdspolitikern Helén Eliasson om varför man inte var beredda att stödja förslaget, trots att det egentligen inte kostar så mycket - tre miljoner om året - den totala sjukvårdsbudgeten för regionen är på 35 miljarder.

– Första beslutet vi tagit är att vi måste säkerställa att vården är jämlik på alla våra sjukhus, och då tyckte vi det var viktigast att prioritera vårdprogram och riktlinjer, säger Eliasson.

Förändringar ska förhoppningsvis märkas reda i höst. Just nu jobbar tjänstemännen med ett vårdprogram - en slags checklista som vården ska använda för att fånga upp de här patienterna:

– Det kommer bli bättre, genom att man har samma riktlinjer och vårdprogram på alla våra sjukhus blir det lättare att se hur man ska omhänderta och sätta en diagnos runt endometrios. Det är vår målsättning, säger Helén Eliasson som inte utesluter ett särskilt centrum längre fram.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista