Exportmarknad för kvinnliga företagare

Iris Ödman:” Om några år har vi kanske 6-7 nya länder att exportera till”
1:28 min

Det EU-finansierade Nätverket för företagsamhet driver projektet Bli internationell - som granskat hela 70 kvinnliga företagare.

Sökandet efter kvinnliga företagare med förutsättningar för att ge sig ut på en exportmarknad har varit igång några månader i Västra Götalandsregionen.

- Under projektets gång handlar det i första skedet om att vi hittar två nya agenter i två nya länder, säger Iris Ödman . Hon är vd för ett medicintekniskt företag och en av de kvinnor som med hjälp av projektet ska utvidga sitt företags exportmarknad

Kaffeskedar klirrar mot faten i den lantliga idyllen i Hällesås i Mölndals kommun. I en grupp röda stugor med grönskan runt knuten döljer sig medicinteknisk högteknologi utvecklad i början av 1980-talet för neurokirurgin. Familjeföretaget Ibbab har sex anställda och företagets VD är alltså Iris Ödman.

- Därefter att vi kan fortsätta på samma spår så att vi om en tre till fyra år kanske har sex, sju nya länder och kanske har femdubblat produktionen.

Regeringens inriktning är att andelen kvinnliga företagare ska öka. I en studie som Tillväxtverket gjort för 2011 visar siffror, som ännu inte publicerats, att Västra Götalandsregionen ligger i mitten med en andel av 22 procent. Projektet Bli Internationell pågår det närmaste året och granskningen av företagen har varit omfattande.

- Det är företag som brinner, som gläder sig. Vi har fått jättemycket positiv respons. Det är attityden för en lyckad satsning, säger Ulrike Firniss som är affärsområdeschef på ett av det EU-finansierade nätverkets kontor i Göteborg.

Hör mer i Göteborg direkt i eftermiddag.

Berit Svensson
berit.svensson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".