P-piller kan orsaka blodpropp utan att läkare upptäcker det. Fotograf Christine Olsson / SCANPIX
Söndag 6 Maj

En av tre drabbade får fel diagnos

En av tre får fel diagnos
1:12 min

Var tredje kvinna som drabbas av blodpropp på grund av p-piller får fel diagnos. I västsverige har exemeplvis flera kvinnor i 20-årsåldern fått fördröjd diagnos, vilket lett till allvarliga komplikationer. I ett fall avled en 16-årig flicka.

Ian Milsom, professor i gynekologi och obstetrik, säger att det är väldigt svårt att ställa diagnosen.

 - Diffusa symtomer är inte alldeles uppenbart att det är blodpropp i lungan, kanske ont i en axel eller idrottskada. Det är viktigt att läkare har i åtanke att kvinnan kan ha använt P-piller säger Ian Milsom.

-Hur allvarligt är det att kvinnor får felaktig diagnos? - Det är mycket allvarligt, om man ställer rätt frågor och behandlar på rätt sätt blir kvinnan fullt frisk. Motsatsen kan leda till att patienten dör.

- Hur skall man göra för att komma åt problemet? - Patienten måste informera sin läkare om att dom använder P-piller. Många uppfattar inte att P-piller är en medicin.  Läkaren har också en skyldighet att ställa frågor till patienten om P-piller används avslutar Ian Milsom.

Peo Wenander

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".