Barnen på dagiset Kattfoten i Majorna under trafiksäkerhetsmarschen. Foto: Gustav Sandström/SverigesRadio

Går baklänges för att få sitta rätt i bilen

Tova, 5: ”Om bilen krockar är det viktigt att man håller sig säker”
1:23 min

På onsdagen marscherar 60 000 barn i Sverige för sin rätt till att alltid sitta säkert i bilen. På dagiset Kattfoten i Majorna i Göteborg började nedräkningen inför marschen strax efter klockan tio.

Alltför många barn mellan noll och fyra år sitter framåtvända i bilen, vilket är betydligt mer osäkert än att sitta bakåtvänd.

En av de ivriga säkerhetsvandrarna i Majorna var Tova, fem år, som hade full koll på varför det är viktigt att sitta rätt i bilen.

Barnsäkerhetsmarschen arrangeras av Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande och Volvia försäkringar. Där jobbar Patrik Holm.

- Vi vill poängtera att barn ska sitta så säkert som möjligt i bilen, säger Patrik Holm. 

Nej, alla gör det inte. Enligt Volvias siffror sitter nästan 30 procent av alla barn i åldrarna noll till fyra år framåtvända i bilen.

Och det vill Tova, fem år, ändra på. Och när hon ändå var igång passade hon på att göra en massa andra saker baklänges också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".