Var sjätte lärare i Västra Götaland flyr yrket

1:34 min

Var sjätte behörig lärare i Västra Götaland väljer bort läraryrket. Ingela Hansson är lärare på Schillerska gymnasiet i Göteborg och hon har full förståelse för kollegor som väljer att jobba med någonting annat.

– En arbetskamrat berättade att hennes son började jobba på Volvo och genast hade han lika hög lön som hon har. Och då hade hon sju års akademiska studier, säger Ingela Hansson.

– De enda yrkena som det inte lönar sig att utbilda sig till är exempelvis gymnasielärare, fortsätter hon.

Inom åtta år kommer det att råda brist på nästan femtio tusen lärare i landet i stort, visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB.

Ingela Hansson har varit i yrket i 40 år och hon har inga planer på att sluta nu. Men hon säger att arbetsbelastningen de senaste åren blivit så tung att många tvingas pressa sig till bristningsgränsen för att klara arbetsdagen. En stor del av jobbet handlar idag om administrativa uppgifter - undervisningen har Ingela och hennes kollegor allt mindre tid att planera, säger hon.

– Vilket innebär att många helt enkelt jobbar gratis på sin fritid för de vill inte gå och vara oförberedda till en lektion, säger Ingela Hansson.

Eva Holmén är ordförande i Lärarförbundet i Göteborg. Precis som Ingela Hansson tror hon att lärarflykten har två huvudförklaringar - låga löner och för hög arbetsbelastning.

– Vi kräver en ökad grundbemanning för att ta hand om alla dessa arbetsuppgifter som ligger på lärarna, säger hon.

Idag väljer var sjätte lärare i Västra Götaland - och i landet - bort läraryrket. Både Eva Holmén och Ingela Hansson tror att den siffran kan skjuta i höjden om inte lärarnas arbetssituation förbättras.

– Vi känner oss inte uppskattade efter förtjänst, faktiskt. Det är eleverna som i sina ljusa ögonblick ger oss en slängkyss, säger hon och skrattar.

Gustav Sandström

#link=304575#

031- 83 70 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.