Minst 11 lägenhetskontrakt kan ha sålts i härvan som nu nystas upp. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Åtalas för att ha sålt minst 11 lägenhetskontrakt

Åklagare: ”Rubbar den svenska modellen”
1:32 min

Tre personer, två män och en kvinna, åtalas för att ha sålt hyreskontrakt till flera attraktiva lägenheter på Avenyn.

Enligt åtalet, som lämnades in till Göteborgs tingsrätt på tisdagen, ska minst elva lägenheter ha förmedlats svart i härvan.

En av männen, en 38-åring, hade inte redovisat de drygt 1,8 miljoner kronor som förts över till honom från elva olika personer under en treårsperiod. Han åtalas för grovt brott mot hyreslagen, grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

En 60-årig man åtalas för grovt brott mot hyreslagen alternativt för medhjälp till samma brott.

Kvinnan, 38 år gammal, misstänks för medhjälp till brott. Hon har arbetat med att förvalta de privatägda lägenheterna.

Även en kvinnlig hyresgäst i 40-årsåldern står åtalad för brott mot hyreslagen efter att hon försökt sälja sitt hyreskontrakt. Den 38-årige mannen ska ha tagit emot 450 000 kronor av hyresgästen. Av dem fick kvinnan 330 000 kronor.

De personer som köpt kontrakt har möjlighet att kräva tillbaka pengarna de betalat för den svarta förmedlingen. Men de riskerar att bli av med sina kontrakt.

Huvudmannen, den 38-årige mannen, har erkänt en del av de svarta lägenhetsförmedlingarna. De tre övriga åtalade erkänner stora delar av de faktiska omständigheterna men nekar till att ha gjort något brottsligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".