De fängslade svenska journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye på väg till rättegången i Etiopien.

Carl Bildt träffade de fängslade journalisterna

0:13 min

Utrikesminister Carl Bildt har i dag träffat de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i fängelset i Addis Abeba.

– Vi hade ett bra samtal. Med hänsyn till de svåra omständigheterna mår de relativt väl även om de självfallet längtar efter friheten, sade Carl Bildt under en presskonferens per telefon i dag.

Det är första gången sedan de två fängslades som Bildt är på plats i Etiopien och under torsdagen hade han ett knappt en timma långt samtal om svenskarna med landets premiärminister Meles Zenawi.

Bildt ville inte kommentera om hans besök berett vägen för att lämna in en nådeansökan för svenskarna.

Enligt Bildt var hans deltagande i det pågående World Economic Forum i Addis Abeba bara en förevändning för att få till stånd ett möte med Etiopiens premiärminister Meles Zenawi, uppger TT.

Johan Persson och Martin Schibbye har suttit fängslade i Etiopien sen juli i förra året när de tog sig in i den omstridda Ogaden-provins tillsammans med ONLF-gerillan som är terroriststämplad i Etiopien.

I december dömdes de två till 11 års fängelse för att ha tagit sig in landet illegalt och för samröre med terrorister. De har erkänt på första punkten men förnekar anklagelserna om terrorism: De menar att de bara reste in i landet för att göra reportage, och undersöka det Lundin-anknutna företaget Africa Oils verksamhet i Ogaden.

Maria Sjöqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista