Ökad alkoholsmuggling till Norge

1:01 min

De höga alkoholpriserna i Norge har skapat en attraktiv marknad för smugglare, som tar vägen från kontinenten via Bohuslän till Norge.

Under januari till april i år har tullen gjort sammanlagt 144 beslag - förra året samma period var siffran 71.

- Vi har sett att det ändå är fler och fler och att man tar större och större kvantiteter alkohol för att man ser att det är så god vinst, alltså en sådan här skåpbil kanske kan ge en 10 - 30 000 kronor i vinst då när allting är betalt. Det är naturligtvis ingen som skattar för de pengarna, säger Tony Magnusson som är operativ chef på Tullverket i Göteborg.

Och det handlar också om mycket större mängder alkohol - 28 000 liter i fjol och nästan 83 000 i år - alltså nästan tre gånger så mycket.

Den här trenden går igen i tullens siffror för hela landet där smugglingen av öl och vin ökat markant de senaste tre åren.

Mycket av alkoholen är ämnad för den svenska marknaden men stora mängder körs också raka spåret norrut via E 6 i Bohuslän, upp till norska gränsen:

- Vi vet att mycket av det som kommer in i södra Sverige också går vidare sen till Norge för att där är ju vinsterna faktiskt ännu större. Så det är klart att det är värt att köra de extra milen för att få sålt det, säger Tony Magnusson.

Elisabeth Cederblad