Hjärnvävnad Foto: Alastair Grant/AP

Förändrad vitsubstans ledtråd i demensforskning

1:23 min

Ny forskning vid Sahlgrenska Akademin visar att förändringar i hjärnans vitsubstans leder till en del specifika funktionsnedsättningar och att de också har betydelse för hur snabbt funktionsnedsättningarna utvecklas - det säger Michael Jonsson som nyss doktorerat i ämnet.

Förändringar i hjärnans vitsubstans har tidigare pekats ut som en möjlig faktor bakom Ahlzeimersjukdom, som är den blodkärlsrelaterade typen av demens. Men hur förändringarna uppkommer och vilka funktionsnedsättningar som blir följden av dessa förändringar är mera oklart.

Ny forskning vid Sahlgrenska Akademin visar att förändringar i hjärnans vitsubstans leder till en del specifika funktionsnedsättningar.

Förändringar i hjärnans vitsubstans, som leder till att djupare delar av hjärnan förtvinar, är ett vanligt fynd vid datatomografi eller magnetröntgen av äldre personer. Och forskarna fann att dessa förändringar kan kopplas till specifika symptom som apati, hämning av tankeprocesser och känsloutryck samt nedsatt rörelseförmåga hos demenspatienter.

Men frågan är på vilket sätt den här forskningen är angelägen för alla de som bävar för att drabbas av demens. Förändringarna sätts sannolikt igång och drivs av kärlsjukdomar som till exempel högt blodtryck. Men ett högt blodtryck leder inte automatiskt till att man utvecklar de farliga förändringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista