Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)
Foto: Scanpix.

Miljonstöd till Säveåns unika fiskar

Havs- och vattenmyndigheten ger en miljon kronor till det så kallade "Säveåprojektet". Bidraget ska gå till uppföljning av fiskvägen för laxfisk och ål förbi Hedefors kraftverk i Säveån.

Fiskvägen är sannolikt norra Europas största fiskväg och betyder mycket för det unika laxbeståndet i Säveån.

Hedefors kraftverk ligger i Säveån som rinner ut i Göta älv. Båda vattendragen är nationellt prioriterade vad gäller åtgärder för ål och laxfisk, nyligen kom det fram att laxbeståndet är genetiskt unikt i Säveån.

Arbetet pågår med att förbättra miljön för ål, lax, öring och andra arter som är beroende av rinnande vatten. Bland annat handlar det om att återskapa fiskvägar i nedre delen av avrinningsområdet och restaurera och säkerställa skyddsvärda delar av vattendraget.

För att förbättra överlevnaden för laxyngel har exempelvis block och sten återförts eller lagts ut på bottnarna. Stenarna utgör viktiga gömställen och ståndplatser för laxyngel. Det har också gjorts satsningar för friluftslivet med bland annat ny bro och handikappanpassad fiskebrygga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".