Unga känner press att välja rätt skola

1:03 min

Det har blivit en större press på unga i skolan att tidigt välja rätt utbildning. Det visar en ny doktorsavhandling på Göteborgs Universitet.

Att tidigt göra rätt val i skolan har blivit allt viktigare. Möjligheterna att byta från ett program till ett annat på gymnasiet har minskat, liksom att senare i livet komplettera sin utbildning till andra inriktningar.

Det här sätter stor press på barnen i skolan att verkligen välja rätt utbildning på gymnasiet visar en ny avhandling av doktoranden Goran Puaca på Instititionen för sociologi och arbetsvetenskap på Göteborgs Universitet.

Camilla Kauffeldt är rektor på Herrgårdskolan på Hisingen och hon ser en oro hos sina niondeklassare som skall välja till gymnasiet.

– Jag ser en stor skillnad, säger hon. Man känner en stor press. Man måste lyckas och ha höga betyg och valet nu påverkar resten av livet.

Goran Puaca som gjort avhandlingen visar att det behövs ett påtagligt stöd inom skolan för att kunna fixa ungas osäkerhet inför framtiden. Det gäller att hitta strategier och handfasta yrkes och studievägar anser han.

Eleverna Asli Autjo och Ida Oxelman somni går i nian och valt natur och samhäll, samhäll tyckte kanske inte att valet av program var det värsta utan istället vilken skolan man skall välja.

– Det finns hur många som helst att välja på, säger de. Hur ska man veta vilken som passar en själv? Det kan man ju inte veta förrän man går där.

Peo Wenander
peo.wenander@sverigesradio.se