1 av 3
35 kronor i timmen. Mariestads kommun har Sveriges lägsta sommarjobbslön. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix.
2 av 3
16-åriga Marianne Åström i Luleå har för första gången sökt sommarjobb. Hon tycker inte det är okej med löneskillnader för unga. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Klicka för grafik: Kommunala sommarjobbslöner

Härryda har landets högsta sommarjobbslöner

1:45 min

Sommarjobbslönerna till ungdomar skiljer sig rejält åt i landets olika kommuner. Det visar en genomgång från fackförbundet Kommunal. I Härryda tjänar en del 106 kronor i timmen medan vissa Göteborgsungdomar tjänar knappt 49 kronor.

I Västekots sändningsområde är det Göteborgs kommun som betalar ut den lägsta lönen. Här får vissa ungdomar nöja sig med 48, 66 kronor, medan vissa Härrydaungdomar får mer än det dubbla - 106 kr. Det är också generösast i landet.

Kommunal rekommenderar en lägstaersättning på 61 kr i timmen. Av kommunerna i vårt sändningsområde är det Orust, Lerum och Göteborg som ger lägre ersättning.

Allra lägst i landet ligger Mariestad med en timlön på 35 kronor.

– Det är absolut inget vi är stolta över, att vi ligger vid den nivån. Mariestad har sedan många år valt att prioritera volym, antalet feriejobb framför lön, säger Johan Abrahamsson, moderat kommunalråd i Mariestad.

Han säger att kommunen nu ser över lönerna och planerar att förändra systemet till nästa sommar.

De sommarjobb som undersökningen gäller är inga jobb där gymnasieungdomar vikarierar för någon som är semesterledig. Det handlar om jobb som är tillfälliga under sommaren, som till exempel att rensa rabatter och måla parkbänkar.

Men motiveringen att kommunen erbjuder flera ungdomar arbetslivserfarenhet räcker inte, tycker Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

– Även fast att det är unga människor ska de ha skäliga löner. Det är inte skäligt att det skiljer så här mycket över landet, säger Lenita Granlund.

Västekot/Ekot

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista