Göteborgs moské. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Kvinnorna manas till underkastelse

Imam: ”Det kan lösas inom familjen”
1:15 min

Imamer ger råd som strider mot svensk lag. Det visar SVT:s Uppdrag granskning ikväll.

När två kvinnor med dold kamera besökte Göteborgs moské får de höra att en kvinna som misshandlats av sin man kan lösa det inom familjen i stället för att gå till polisen.

- Det här med kvinnoförtryck och allt det, jag tycker att det är myter, säger Abdul Rashid Mohammed.

När imamen Abdul Rashid Mohammed från Göteborgsmoskén intervjuas öppet säger han att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och skyldigheter och att allt annat är propaganda mot islam. Men när två kvinnor med niquab och dold kamera kommer för att be om råd ger samme imam helt andra svar.

Om misshandeln inte är så grov att hon är rädd för sitt liv säger imamen att det kan lösas inom familjen - att man inte behöver gå till polisen. Trots att det är förbjudet att ha mer än en fru säger han också att kvinnan inte kan kräva att hennes man skiljer sig från sin andra fru och att det bara finns två tillfällen när hon får neka honom sex.

- När hon är sjuk kan hon säga nej, då blir det inte synd. Nummer två är under perioder då du har mens, säger Abdul Rashid Mohammed inför Uppdrag Gransknings dolda kamera.

Åsa Welander

asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".