Robert Hammarstrand, S, kommunalråd får ta emot namnunderskrifterna från Åsa Fahlén, vice ordförande i Lärarnas riksförbund Göteborg. Foto: Jonna Burén

Kämpar för att få upp lärarnas löner

"Lönerna måste kunna fortsätta stiga"
1:26 min

Högre löner. Det var kravet från Lärarnas riksförbund när de på onsdagen lämnade över drygt 1800 namnunderskrifter till ansvarig skolpolitiker i Göteborg.

- Vi har pratat länge om 10 000 kronor mer, då är det kanske inte så att alla ska ha 10 000, men medellönerna måste upp. Men om du är en duktig lärare måste lönerna kunna stiga.

Även om kommunalrådet Robert Hammarstrand har förståelse för lärarnas krav så ser inte han att det är hans uppgift att lägga sig i lönefrågan.

- Jag som politiker ger mig inte in i lönebildningsprocessen på något sätt men jag gör det jag kan för att förbättra villkoren för lärarna i Göteborgs stad, bland annat det vi bör göra är att se om vi kan ta fram fler karriärvägar för lärare och se över administrativa bördan för lärare idag.

Men Lärarnas riksförbund anser att politikerna i Göteborgs stad åtminstone skulle kunna påverka lönerna i Göteborg.

- Och det har de inte gjort i tillräcklig utsträckning och det tycker vi att man som lokal politiker absolut kan påverka, säger Åsa Fahlén, vice ordförande Lärarnas Riksförbund.

- Ja till viss del kan vi göra det, men kommunen har många anställda och det är många grupper som har sina krav på löneanspråk, säger Robert Hammarstrand, S, utbildningsansvarigt kommunalråd.

Jonna Burén

jonna.buren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".