Bockkranen på Eriksberg ska skyddas. Foto: Annette Friberg/Scanpix

Eriksbergskranen kan skyddas

1:09 min

Den stora bockkranen på Eriksbergs varvs gamla område föreslås nu bli byggnadsminnesförklarad. Detta innebär att bockkranen inte får rivas och att den före detta torrdockan under kranen inte får fyllas igen.

Det var 1969 som den 80 meter höga och 112 meter breda bockkranen uppfördes på Eriksbergs varv.

På 60-talet stod det klart att om den svenska varvsnäringen skulle hänga med så måste man vara beredd att bygga de riktig stora fartygen, dom så kallade supertankbåtarna. Dessa tankers lastade framför allt olja men också kemikalier och flytande livsmedel.

En supertanker kom att ligga på mellan 320 000 och drygt 500 000 dödviktston. Detta ska jämföras med de båtar som varven byggde fram till 1970-talet. Ett vanligt fartygstonnage vid den tiden låg ofta bara på 40 000 till 50 000 dödviktston.

Bockkranen på Eriksberg med en lyftkapacitet på 450 ton användes när de stora fartygssektionerna som byggdes inne på varvet sammanfogades till tankerbåtar.

Denna sektionssammansättning gjorde man inne i torrdockan.

I Sverige finns idag bara Eriksbergs bockkran kvar som minne av den svenska varvsnäringens storhetstid. I början av 1980-talet var den drygt hundraåriga epoken förbi.

Tommy Johansson
tommy.x.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista