Foto: Pressbild
räddningstjänsten storgöteborg

Uthyrningen får skarp kritik

1:12 min

Räddningstjänsten Storgöteborg får nu kritik av revisorer för att i flera år hyrt ut rum utan att redovisa pengarna för kommunen, något som P4 Göteborg tidigare avslöjade.

Den allvarligaste kritiken i rapporten gäller hur Räddningstjänsten redovisat inkomsterna från rumsuthyrningarna. Eller snarare hur pengarna i vissa fall inte redovisats alls, enligt revisionsbyrån Ernst & Young.

Som P4 Göteborgs granskning visade har rumsuthyrningarna pågått länge och efter att Räddningstjänsten på senare år börjat ta betalt har de genererat hundratusentals kronor. Pengar som brandmännen i stor utsträckning förfogat över själva och som på vissa brandstationer förvarats i en burk eller i ett kuvert på stationen. Långt bortom kommunens kontroll.

Revisorerna slår fast att Räddningstjänsten borde ha betalat både skatt och moms, men detta har inte skett. Vidare uppmanar revisorerna nu Räddningstjänsten att redovisa för Skatteverket hur de fortsättningsvis tänker agera för att undvika att liknande brister uppstår i fortsättningen.

Om Räddningstjänsten vill fortsätta med uthyrningen föreslår revisorerna att uthyrningen sköts på central nivå inom Räddningstjänsten, för att på så sätt öka kontrollen. 

I juni ska Räddningstjänsten besluta om de ska fortsätta med uthyrningarna eller inte.

Gustav Sandström
gustav.sandstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista