Brand i hisingshotell

1:19 min

Strax före klockan tre i natt brann det i köket på Scandic Backadal på Hisingen. Hotellet hade då 350 gäster. 

-Räddningstjänsten kom med hela tre styrkor fastän branden i en köksvägg snabbt gick att släcka. Den berodde troligen på ett elfel i en dimmer.

 -Vad som hände var att brandlarmet, efter den mindre branden i köket, gick på våning ett och två, berättar distriktschefen för Scandichotellen i västsverige Magnus Hallberg.

– En del av våra gäster hörde detta och samlades i vår lobby. Där bedömde räddningstjänsten att man inte behövde utrymma några fler våningsplan.

--Anledningen till att man skickade så många bilar som man gjorde i det här fallet berodde på att det handlade om ett hotell. Man tar det säkra före det osäkra och skickar in en stor styrka och sedan kan man vid behov gå ner från ett högre läge till färre bilar.

Hur är er beredskap att ta hand om hotellbränder?

– Beredskapen är god. Vi övar regelbundet och så har vi ju kompetenta och duktiga medarbetare på plats, säger MAgnus Hallberg. Det var också en av våra medarbetare på städavdelningen som fann branden i köket och larmade räddningstjänsten.

När så har skett larmas den lokala krisledningsgruppen automatiskt. Den består av ledningsgruppen på 5-6 personer och så larmades även jag.

Även hotelldirektören valde då att ringa Räddningstjänsten.

Det betyder att den här branden, som inte var så stor, i vilket fall fick fart på många människor som fick börja jobba tidigt?

--Vi har ansvaret för 350 gäster, i det här fallet , och det är definitivt skäl till att många av oss ska gå upp och jobba tidigt, säger Magnus Hallberg.

Patrik Paulsson
patrik.paulson@sverigesradio.se