Kvinna fick fel behandling för sin hjärntumör

1:40 min

En allvarlig miss vid en datortomografiundersökning på Sahlgrenska sjukhuset ledde till att en 76-årig kvinna i ett halvårs tid fick fel behandling mot sin hjärntumör. Hon fick tumörkrympande mediciner medan hennes hjärntumör hade krävt en operation.

--Det är ju det som är fruktansvärt, hade man gjort rätt så hade hon slupit att vara så jättedåligt det senaste havåret,säger sonen Jörgen.

Hans mor mor blev alltså inte bättre utan sämre och detta trots läkarnas försäkringar om att tumören krymper. Hon blev yr, orkeslös fick så småningom dubbelseende och allt kraftigare huvudvärk. Det var det dags att återigen besöka en läkare säger Jörgen.

--Och då frågade min mor: skall inte jag komma på en kontrollröntgen?Det står i vara papper att jag bör göra det.  Nej, det behövs inte, du svarar ju så bra på medicineringen sade läkaren.

Det tog ytterligare ett halvår och det krävdes flera påstötningar från barnen innan läkarna tills slut gav klartecken för att göra en kontroll- röntgen.

Och då stod det plötsligt klart att tumören som Jörgens mor hade en helt annan sorts hjärntumör än den hon i ett halvårs tid hade behandlats för.

--Ett drygt halvår och nu har det gått ett halvår till, så om man backar bandet, så hade man gjort den här kontrollröntgen tidigare som det var planerat då hade man ju upptäckt att medicineringen intebet på den här tumören. Det hade man upptäckt i januari i stället för nu.

Och nu har den felbehandlade tumören blivit större och utgången mera oviss säger Jörgen.

--Man upplever en frustration och är förbannat. Vi vet ju fortfarande inte om den går att operera...

Tänker ni på att de här felaktiga tillvägagång sättet i värsta fall kan förkorta hennes liv?

--De tankarna finns ju där. Hon orkar inte leva, säger hennes son Jörgen.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sverigesradio.se

>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista