Det våras för smartare båtbottenfärger. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Smartare båtbottenfärger

2:01 min

Nu gör många båten klar inför sommarsäsongen och problemet med miljöskadliga båtbottenfärger gör sig påmint. Färgerna påverkar växter och djur i havet runt våra hamnar. Nu har forskare i Göteborg tagit fram mer miljövänliga recept på båtbottenfärger.

Det handlar fortfarande om att använda de vanliga bekämpningsmedel som finns i dagens färger, men i smartare halter och kombinationer.

I de båtbåttenfärger som är vanligast idag finns det oftast koppar plus kanske ytterligare en eller ett par bekämpningsmedel, som man använder för att hålla borta bland annat alger, snäckor och kräftdjur från båtskroven. Bekämpningsmedlen används vid halter där de har effekt på ett stort antal olika växter och djur, även om det för vissa arter skulle räcka med betydligt lägre halter.

En grupp forskare i Göteborg har testat hur lite av ett visst ämne som krävs för att en viss grupp av arter ska bekämpas, och sedan kombinerat flera ämnen för att på så vis få samma breda effekt som dagens färger. Resultatet blev ett antal recept med låga halter av ett större antal bekämpningsmedel.

När man sedan testade vilken miljöpåverkan de olika blandningarna hade, visade det sig att det fanns vissa blandningar som hade en betydligt lägre miljöpåverkan än andra, berättar Hans Blanck, professor i ekotoxikologi och en av forskarna i projektet.

– Det kan skilja en faktor hundra mellan de sämsta och de bästa av de här lika effektiva blandningarna. Och det är en ren vinst för miljön, utan att det är någon förlust för båtägaren, säger han.

Men någon färg med det nya receptet finns inte att köpa ännu, och intresset från färgtillverkarna har varit svalt. Från förra sommaren har miljökraven på båtfärger i Sverige lättat något, i och med nya EU-anpassade riskbedömningar som gör att vissa kopparfärger är godkända i Östersjön för första gången på många år. Utan hårdare krav från myndigheterna blir det inga miljövänligare alternativ från färgföretagen, tror Hans Blanck.

– De gör ingenting förrän de måste, och så länge de fortsätter att sälja sin färg och kunderna är hyfsat nöjda och inte någon myndighet förbjuder någonting så är det "business as usual", så som jag uppfattar det, säger Hans Blanck.

Malin Avenius

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista