Sahlgrenska stänger av en läkare. Foto: Björn Larson Rosvall/Scanpix.

Överläkare: "Handlar om några procent"

1:30 min

Att patienter får fel diagnos sker väldigt sällan enligt Lars Jönsson överläkare på neuroradiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Det är jätte tråkigt. Vi vill förstås att diagnosen skall vara riktig, det är var strävan och vi anstränger oss för att leva upp till det. Sen tyvärr lyckas man inte alltid hundraprocent, säger Lars Jönsson överläkare på neuroradiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hur ofta misslyckas ni?

– Att vi ställer fel diagnos där den felaktiga diagnosen har betydelse för patienten så att man får fel behandling , det är inte ofta. Det kan jag säga.

Men handlar det om en på tio, en på hundra eller en på tusen?

– Det kan handla om några procent jag skulle tro att det är mindre än fem procent.

Och Jörgens mor hade oturen att hamna bland de fem procent som feldiagnostiseras. Den 76-åringa kvinnan blev inte bättre utan sämre och detta trots läkarnas försäkringar om att tumören krymper. Hon blev yr, orkeslös fick så småningom dubbelseende och allt kraftigare huvudvärk.

Det tog ytterligare ett halvår och det krävdes flera påstötningar från barnen innan läkarna tills slut gav klartecken för att göra en kontroll- röntgen.

– Man upplever frustration och är förbannat. Det jag är mest förbannat på är återkoppling mellan läkarbesöken. Det är för djävla dåligt. Om inte omgivningen och det fallet barnen har legat på och varit talespersoner då hade det gått ännu värre.

Men frågan är var det hade brustit och varför misstaget inte kunde snabbt ha rättats till.

– I det här fallet har jag naturligtvis ingen aning om det. Men det finns möjligheter att göra fel på alla nivåer. Man kan ställa fel diagnos,man kan ha dålig kommunikation, remisser som kan komma på avvägar, doktorer kan missförstå signaler och så vidare, säger Lars Jönsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista