Foto Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Vissa får behålla tjänstebilar

1:19 min

Efter förra årets beslut att stoppa alla förmånsbilar i Göteborgs kommun görs nu undantag för ett 20-tal säljare i Renova och Göteborgs hamn. Men Renovas bolagschefer som också begärt dispens får det inte.

– Det finns bilpooler och det finns andra möjligheter att ha tjänstebilar som man inte använder för privat resande, säger vänsterpartisten Mats Pilhem i kommunledningen.

Däremot får 24 säljare i Renova och två i Göteborgs hamn dispens.
– De har det inte som en löneförmån. Vi har noga gått igenom det underlag som lämnats till oss och det visar sig att de använder dessa bilar för tjänsteärenden till en väldigt hög nivå, som arbetsredskap för att kunna fullgöra sitt arbete, säger Mats Pilhem (V). Enligt honom skulle det också bli dyrare med andra lösningar för säljarna.

Renovas ledning har i P4 Göteborg sagt att cheferna blir mer effektiva om de kan ta förmånsbil mellan möten och anläggningar. Den menar också att det kan bli svårt att anställa nya chefer om det inte erbjuds förmånsbil. Men det är argument som inte har bitit på den rödgröna kommunledningen.

Beslutet förra året innebär att samtliga 170 kommunala chefer blir av med sina förmånsbilar och istället får en lönekompensation på 4000 kronor i månaden.

Den borgerliga tycker ändå att Renovacheferna borde fått dispens.
– Vi förlorade omröstningen i det generella fallet och det betyder ju inte att vi måste ändra uppfattning när det nu kommer ett specifikt fall, säger moderata oppositionsledaren Jonas Ransgård (M).

FOTNOT
Den som får använda förmånsbil skattar för förmånen och det finns inga gränser för hur mycket bilen används privat.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista