Lennart Johansson med sina båda fynd och Pål Mårtensson med en vackert inramad Singoalla. Foto: Peter Stenberg/Sveriges Radio
Alelyckan

Allt går att återvinna - även konst

"Vi jobbar för återanvändning"
1:15 min

Idag är det vernissage på en lite annorlunda konstutställning i Göteborg, men inte i de fina gallerikvarteren i Vasastan utan i Kretsloppsparken Alelyckan.

Närmare tusen olika konstverk av alla de sorter ställs ut för försäljning och det hela handlar om återvinning, säger Kretsloppsparkens chef Pål Mårtensson.

– Det är så att det kommer in otroliga mängder med tavlor som är svårsålda och som slängs. Min tanke var att nån gång har folk ju köpt de här tavlorna. De har tyckt om dom och de har hängt på väggarna och folk har beundrat dom.

– Sen vid en dödsborensing skyfflar man ihop allting och slänger det i en container. Det är inget vi tycker om utan vi jobbar för återanvändning i Göteborg så mycket som möjligt.

Och det var faktiskt en liten kö av förväntansfulla konståtervinnare utanför Kretsloppsparken Alelyckan när Pål Mårtensson låste upp grindarna klockan 10 i förmiddags - och sen fortsatte folk att strömma till.

En av alla som passade på att leta billig konst var Lennart Johansson från Kungsbacka - och det dröjde inte länge förrrän en nöjd Lennart hade fyndat ett par verk.

– Du, jag har hittat nåt sillstämplarsak här.

Och den får du för 25 kronor?

– Ja, den får jag för endast 25 kronor.

Vad är den stora?

-– Det här är en Dali, säger Lennart och visar upp ett inramat stort surrealistverk i typisk Salvador Dali-stil.

Oj, oj, oj - för en hundralapp?

– För en hundralapp, ja!

En affisch - varför fastnade du för den?

– Den är dekorativ, väldigt dekorativ. Det är folk som inte vill ha det på sina väggar, men det är ju många andra som vill det.

125 spänn - så kan du pryda vardagsrummet?

– Ja, jag menar det. Det är ju billigare än Ikea, säger Lennart Johansson och betalar för att sen stuva in sina nyinhandlade återvunna konstverk i bilen och ta med dom hem till Kungsbacka.

Peter Stenberg

peter.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".